Meningen

 • Bespreking van “Xtreme Teleshopping” in Edge Zero 2019 op NCSF site door Jos Lexmond (9 februari 2021)
  Het ene probleem leidt naar het andere. Qua hilariteit steekt dit verhaal dat van Mathijsen naar de kroon. Rolde haast van de bank van het lachen
 • Bespreking van “Fantastisch Strijdtoneel II” op Hebban.nl door Johan Klein Haneveld (25 februari 2017)
  Johan zegt over het verhaal “De Anomalie” in deze bundel het volgende: Adriaan van Garde schreef met ‘De anomalie’ een mooi SF-verhaal met een leuke twist.
 • Bespreking van “Het Tovernaarsduel” in Fantastische Vertellingen 37 door Jack Schlimazlnik (3 maart 2015)
  Het tovenaarsduel is een verhaal dat zich op een soort alternatieve Aarde afspeelt, in een verleden dat mij aan de Gouden Eeuw doet denken met zijn beschrijving van kroegen en schepen en specerijenhandel. Er is niets moderns in die wereld, waardoor het verhaal tijdloos wordt. Het had 50 jaar geleden geschreven kunnen worden, of 50 jaar in de toekomst, voor de vertelling maakt het niet uit. De plot doet denken aan de schelmenverhalen van Jack Vance, of misschien Frits Leiber […] met hier en daar een stukje Tais Teng […] (overigens is de illustratie bij Het tovenaarsduel van Teng). Opnieuw: een tijdloze plot, maar wel een goede plot en goed uitgewerkt. Het verhaal is gegoten in de vorm van een raamvertelling: een kapitein vertelt in een kroeg een verhaal, het verhaal eindigt, in de kroeg krijgt het nog een staartje dat het verhaal verklaart. Deze vorm van vertellen kan best een lastige zijn, omdat het om doseren gaat: wanneer onderbreek je het verhaal dat de kapitein vertelt door het verhaal dat door de schrijver wordt verteld? Ik zie het vaak de mist in gaan, zodat het raamwerk niets meer met het verhaal daarbinnen te maken heeft, maar in dit verhaal zit dat ritme goed in elkaar met zinnige en natuurlijke onderbrekingen..
  (overgenomen van Jack Schlimazlniks blog; lees de hele bespreking hier)
 • Fantastische Vertellingen 36 (december 2015)
  Bespreking van verhaal “Het schrijfgroepje” in bundel “Ganymedes 15”.
  De bekende schrijver Max Moragie heeft de bundel Ganymedes 15 besproken. Over het verhaal “Het schrijfgroepje” zegt hij: Het Schrijfgroepje van Adriaan van Garde trof me, door zijn subtiele humor, als een echt Nederlands fantastisch verhaal, zoals Ef Leonard ze in de jaren zeventig zo goed wist te schrijven. En ook: Adriaan van Garde neemt de poeha en de onzekerheden van beginnende schrijvers prachtig op de schop in zijn verhaal.